Narkotikahundar - för en tryggare boendemiljö

Närbild på ansiktet på en gul labrador

Som en del i vårt narkotikaförebyggande arbete har vi tecknat en överenskommelse med företaget Dog Security om narkotikahundsök. Syftet är att öka tryggheten genom att förebygga förekomst och användning av narkotika i våra fastigheter. Arbetet startar i mitten av september och genomförs med slumpvisa stickprov i hela vårt bestånd.

På Uddevallahem strävar vi ständigt efter att skapa en trygg och säker boendemiljö för alla våra hyresgäster. Det innebär bland annat att vi arbetar aktivt för att förhindra och minska förekomsten av droger i våra fastigheter och bostadsområden. Därför tar vi nu ytterligare ett steg för att öka tryggheten genom satsning på förebyggande narkotikahundsök.

Genom att använda narkotikahundar ökar vi vår förmåga att upptäcka och förebygga droganvändning, vilket i sin tur skapar en tryggare miljö för alla hyresgäster. Sedan tidigare förekommer det hundsök på skolor, krogar och i träningslokaler i Uddevalla. Detta är nästa steg i en samverkan för att även de fastigheter som många av Uddevallas invånare bor i ska vara drogfria.

- Våra områden och gemensamma utrymmen är platser där många barn och unga befinner sig och det ska vara trygga miljöer - både för dem och för våra medarbetare, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem.

Samarbetet startar i mitten av september. Vi är medvetna om att användningen av hundar kan väcka olika reaktioner, men detta sker i förebyggande syfte med slumpvisa stickprov i hela vårt bestånd. Aldrig i lägenheter och aldrig på personer.

- Tillsammans kan vi göra våra områden och fastigheter till en plats där alla känner sig säkra och vi ser fram emot att fortsätta arbeta för att skapa en trygg och positiv boendemiljö, säger David Sahlsten (KD), styrelseordförande i Uddevallahem.

Dog Security Logotyp

 

Frågor och svar

Det här är en av många åtgärder vi gör i vårt förebyggande arbete för en tryggare boendemiljö. Vi kommer att utvärdera efter en period för att se om det gett önskat resultat.

Utslaget på hela vårt bestånd är det inte så stora kostnader per lägenhet och år, men utvärderingen får vikta kostnaden mot effekterna.

Hundsöket genomförs av en yrkeshund med en erfaren hundförare och sker endast i yttre miljöer samt i allmänna utrymmen – aldrig i lägenheter eller på personer.

Vid eventuella fynd tillkallas Polisen, men det ska inte upplevas som farligt eller hotfullt.

Nej, men vi behöver förebygga nu så hanteringen inte växer sig så stark att den blir svår att bli av med längre fram.

Alla eventuella fynd rapporteras till och hanteras av Polisen.